January 26, 2015

Segmen : New Year Blogwalking Januari by Sulyanie Ghazali

Assalamualaikummm

*klik banner untuk join.


♥ Tarikh tutup : 31 JANUARI 2015
♥ Tujuan segmen nie untuk memudahkan sul dan peserta-peserta blogwalking dan follow blog-blog peserta yang lain.
♥ Senarai peserta akan diupdate setiap hari.
♥ Rajin-rajin kan diri jenguk + follow blog peserta yee. Dapat tambah follower jugak :)


Syarat dia simple jee. Hope segmen nie dapat sambutan. Jom join ramai-ramai :)



Giveaway Mudah di blog amirnawawi.com.

Assalamualaikummm  :)


(klik banner untuk join )

Salam sejahtera diucapkan kepada semua. Entri ini adalah entri untuk Giveaway Mudah di blog amirnawawi.com. Saya begitu teruja untuk turut serta dalam giveaway ini. Giveaway ini cukup mudah dan pelbagai hadiah menarik ditawarkan kepada pemenang. Jom kita semua sertai bersama.

Berikut adalah antara hadiah yang ditawarkan
1. Panasonic Digital Cordless Phone
2. Plush Toy dari LINE
3. Wang Tunai RM10 untuk 4 pemenang
4. Review blog untuk 3 pemenang.
5. CD Karmin dan Glee Original dari Sony BMG
6. Patung Churp-churp yang comel lagi kiut miut
7. Dan pelbagai hadiah lain yang akan dikemaskini
(Hadiah akan ditambah dari semasa ke semasa)
Referall terbanyak akan menerima hadiah khas iaitu RM30 & Buku Pilihan

*******************************

hadiah best-best belaka... apa lagi jom la join sama

Mangsa-mangsa

happy ga

segmen BLOGLIST Feb - Jun by CIK MANIS

Assalamualaikum... berkesempatan join segmen cik manis ni...


syarat - syaratnya semudah ABC aje ^__^

1) Follow blog ini
2) Follow instagram tuan tanah kedaung ni * kalau tak nak pun tak pe 
3) Buat entri segmen ni 
4) Tinggalkan link blog di ruang komen


keputusan akan diumumkan setelah segmen tamat dengan bantuan encik Random ^__^ seramai 20 orang yang bertuah akan dipilih. ^__^

jom support cik manis ni

January 25, 2015

REVIEW PRODUCT |**| CREAM MALAM NUTRI WHITE

Assalamualaikum... Putih putih ku putihhh...!!! orang yang tak kuar umah.. tak kina panas matahari pon hitam jugak.. ehhehhehee.... Harini RM dok umah.. petang sket nak pi COD pitaschio ngan gajus kat AEON BIG jalan kapar ni... Pastu jenjalan ke GM Klang.. Pastu..Pastuuuu.....
Sebelum tu nak review Product yeee...

Tiap malam memang RM akan guna CREAM MALAM nutriwhite ni.. Di sebabkan semalam jakun yang teramat affter beli BB cream maybelin tu, sampai umah teros pakai...sampai ke petang, konon-konon nak try ok ke idak... hehheee... Sebab nye planning pagi ni nak pi wedding class mate.. aleh-aleh Tak jadi, ade hal yang tak dapat di elakkan, pastu muka naik gatal-gatal.. malam tdi sebelum tido RM tonyoh Cream malam ni... pagi tadi bangun pagi alhamdulillah ok semula... lebiu cyg cyg cream malam ku... tak gatal-gatal da... Susahnya kalo kulit muka sensetip ni... Petanda Kulit RM ni agak sensetip kalo mula naik gatal-gatal jika pakai make up atau pon skincare yang tak serasi... 

Memang bukan kaki make up pon.. Biase tonyoh atau lebih mesra sapu rasa toner, pelembab ngn bedak baby, iolss rembat bedak powder ayish je.. hihiiii.. sebab bedak lain xmasyukk.. bedak baby je yang kena ngan kulit yang mengade ni...


Nampak jer besar bekas nye ni.. Tapi dalam nye ciputtt..!!! Rupanya tak yah pakai bebanyakkk.. sikit jer dah ok pastu sapu rata kat muka... memula rasa moist, lembap, berminyakkk jer.. selese la.. bau pon ok... sedappp...! result yang best bila bangun esok paginye... hihiihh...
CUBA pegang muka... lembut...! siyes suka... ehehehehe

Harganya berbaloi dengan hasil dan ketahan lama... mula pakai 7bulan lepas.. still harini banyakkk lagi.. kikiii.. tu laa.. pakai xyah bebanyakk.. sikit je dah ok.. Jimat sangat..! 

~ Overnight Renewal Whitening Cream ~
-----------------------------------------------------------

Cara Penggunaan : digunakan pada waktu malam, sapu perlahan keseluruh muka dan leher
Fungsi : Meremajakan kulit ketika waktu tidur dan anda akan bangun dengan kulit wajah yang lebih segar dan cerah



Antara kelebihan produk penjagaan kulit NutriWhite yang diperolehi oleh pengguna ialah:- 

-- membantu mengawal keradangan kulit
-- pengurangan tompokan pada kulit
-- memberi kelegaan pada kulit
-- menajdikan kulit semakin cerah dan menyelesaikan masalah pigmentasi
-- melembapkan kulit dan memelihara kulit dari rosak
-- menegangkan dan menyegarkan kulit wajah
-- membuang toksin


Sape yang berminat nak try cream malam ni.. Boleh view kat blog ni.. zafairmas.com

ok.. tu jer,  tak rugi membeli.. 

January 23, 2015

GAJUS / CASHEW NUT Restock lagi

Assalamualaikum.. hari jumaat yang manisss... penghulu segala hari... Alhamdulillah.. Alhamdulillahhh...

Gajus / cashew nut roasted restocked lagi... READY STOK  :)




Gajus in da house... available untuk di jual.. sapa cepat die dapat... Ahaa rasanya memang sedappp...

Ready stok!!

Fast payment akan diposkan hari ini.. Hari sabtu pon RM pi pejabat pos ye...

Sesuai dijadikan kudapan untuk ibu mengandung dan yang sedang berdiet.. 




sedia di pos keseluruh malaysia / luar malaysia
COD : berdekatan dengan AEON BIG, klang , sekinchan & sewaktu dengannya

Sebarang order atau pertanyaan boleh thru PM / wasap / telegram ke

Ridmas (RM)


Fan page : ridmas Blog
ridmas : 016-6810844 

Sekian, terima Kasih daun keladi  :P

PITASCHIO NEW RESTOK

Assalamualaikum... 


Alamak pic tersengat plak.. tak pe la labu ye... try edit pon tak mahu jugak ok nye... Mari lah kite sesame senget kan kepala... ehhehehhe
* jangan maraaa haaa.. nanti kine jual..

Ok Pitaschio restok baru... Ni 2nd bacth.. sapa mau cuba, berkenan.. Boleh lah HUbungi RM dengan kadar segera... hihiiii

Kepada yang berhampiran dengan AEON BIG, jalan kapar, klang ni... BOLEH NAk COD.. kalo jejauh tu RM guna khidmat  abg posmen ye... 

RM menyediakan Pitaschio berat 250g, 500g, 1kg... kalo nak puas hati, puas makan.. baik beli terus 500g atau 1kg tros.. bebaloi dengan kos postage nye..



sedia di pos keseluruh malaysia / luar malaysia
COD : klang , sekinchan & sewaktu dengannya

Sebarang order atau pertanyaan boleh thru PM / wasap / telegram ke

Ridmas (RM)


Fan page : rismas Blog
ridmas : 016-6810844 

Sekian, terima Kasih daun keladi  :P

January 22, 2015

SUNFLOWER HONEY READY STOK

Assalamualaikum semua reader yang di rahmati :)

Semoga kita semua sentiasa dalam lindungannya.. amin...

Ok, semalam gajus ngan pitaschio.. atas sambutan yang terbaikkk.. RM nak add satu lagi febret RM iaitu SUNFLOWER HONEY...!!! rasanya sure la sedap.. kalo tak sedap RM tak mo promote.. Takut...!!!



1 pack ada 500g, Ni pon tinggal 5pack aje... so, sape cepat die dapat...
banyakkk okey..! Tak yah kupas-kupas.. terus je masuk mulut.. sedap ko..!

Segala order luar kawasan RM akan pos... Mana yang dekat macam kat area klang / pekan klang / setia alam / rantau panjang dan yang berdekatan la... RM akan COD la.. kite jumpa kat mana-mana yang senang jumpa... hehehehee...

Senang kan... korang suka RM suka... kepuasan dari pelanggan tu penting, sebab tu RM pastikan yang terbaik jer,,, For more info pasal harga Boleh thru wasap ker sms ker telegram RM ye...

RM tak letak harga sebab nak jaga hati peniaga lain juga... niat RM baik.. Jangan kepohci yang buka-bukan tau.. tak elok...!!!


sedia di pos keseluruh malaysia / luar malaysia
COD : klang , sekinchan & sewaktu dengannya

Sebarang order atau pertanyaan boleh thru PM / wasap / telegram ke

Ridmas (RM)


Fan page : rismas Blog
ridmas : 016-6810844 

Sekian, terima Kasih daun keladi  :P

January 21, 2015

OFF PROMOTION untuk pitaschio dan Gajus

Assalamualaikummm...

Terima kasih para bloggerz yang otai-otai sudi singgah kat ke 'rumah' RM... 'Rumah' RM belum santek... Mohon jangan buhsan yee... almaklum la.. budak baru belajarr.. Mohon tunjuk ajar....

Alhamdulillahhh.. Disebabkan penjualan Pitaschio ngan gajus hari ni agak mengalakkan.. eh tinggal bape pack je.. Alhamdulillahhh... Sape nak try juga.. masih ade lagi untuk awak.. ehheheheee...

Pitaschio 

 Gajus

Gajus ni ready untuk di makan ye.. siap-siap dah panggang.. tinggal masuk mulut jer... 
rase nye seriusss sedappp..!! Puas.. hehehe
Baby RM yang umo 8bulan suke no makan gajus ngan pitaschio ni... lepas makan nak lagii.. hamboiii anak..! 

Nak bagi off promotion.. UNTUK 10 terawal akan dapat special off... special tu suka hati RM la nak tolak berapa RMxx.xx.. nak bagi free gift ker....hehehheee...10 orang terawal tau.. kalau baik hati off ni akan di lanjutkan.. pon ikut suka hati RM la.. SO, korang doa-doakan lah supaya hati RM ni baik ye.. Nak bagi Off kat semua ker... ehheheh...

Harini, tengok tv.. di sebabkan dok selalu ngadap tv citer masakan jer.. AFC tu.. chef ni wat dessert banyak no guna pitaschio ni... alahai sedapppp..!! da la panas-panas, dapat lak makan sesejuk ni.. memang layan laaa... sedap tau pitaschio ni kalo letak kat eskrem kah.. kek ker.. ade rase crunch2 gitu..!!

Berminat nak rasa nak try nak makan gajus ngan pitaschio ni.. terus aje hubungi RM kay... Nak lagi best atau fast action.. Boleh terus sms / wasap/ telegram...

Korang yang baik hati... mai la kasi like 1x kat fanpage RM... Fanpage baru.. moga dapat supporting dari korang semua yang baik hati ni... di mulakan dengan terima kasih.. :)


sedia di pos keseluruh malaysia / luar malaysia
COD : klang , sekinchan & sewaktu dengannya

Sebarang order atau pertanyaan boleh thru PM / wasap / telegram ke

Ridmas (RM)


Fan page : rismas Blog
ridmas : 016-6810844 

Sekian, terima Kasih daun keladi  :P

CARA PEMBELIAN


Assalamualaikum semuaaa...!

TERMA DAN SYARAT PEMBELIAN

(Jika anda tidak bersetuju dengan syarat dan terma ini, mohon untuk tidak berurusniaga dengan kami. Harap maklum)



-NO AKAUN PEMBAYARAN SILA SCROLL KE BAWAH-
SILA FAHAMI DAN BACA TERMA/SYARAT PEMBELIAN TERLEBIH DAHULU-


1. Untuk pembeli yang serius sahaja.


2. Tiada reserve. Mereka yang bayar dulu, akan didahulukan.



3. Tiada pemulangan wang bagi mereka yang membatalkan pesanan selepas pembayaran dibuat.

4. Pihak kami tidak akan bertanggungjawab sekiranya produk rosak, hilang atau tidak diterima pelanggan selepas pengesahan penghantaran telah dibuat akibat kecuaian pihak ke-3 (POS LAJU) dan pihak anda sendiri (tiada di rumah ketika Pos Laju datang, salah alamat, penerimaan ditandatangani oleh orang lain seperti kawan, jiran, pihak kolej/pejabat).

5. Kami hanya menggunakan perkhidmatan POS LAJU untuk urusan penghantaran dan hanya urusniaga di dalam Malaysia sahaja (mohon maaf, tiada penghantaran untuk negara2 lain)

6. Masa pengeposan adalah waktu PAGI. (7am parcel out.. lepas 7am.. parcel akan dipos pada esok hari )

7. Pertukaran produk/pesanan pada saat2 akhir selepas pembungkusan dibuat adalah tidak dilayan (ini menimbulkan masalah kerana kebanyakan parcel dibungkus dalam plastik prabayar Pos Laju).

8. Penghantaran juga hanya akan dibuat selepas pembayaran diterima sudah disahkan (transfer dari acc bank lain mengambil masa 1-3 hari bekerja untuk disahkan/dikreditkan pihak bank).

9. Pihak kami juga tidak akan bertanggungjawab atas segala risiko, masalah, kesan/akibat dari penggunaan produk2 jualan kami. Jadi sila pastikan anda membeli dengan kerelaan hati, tiada sebarang paksaan dari pihak kami.

10. Terma dan syarat ini mungkin diubah atau ditambah dari masa ke semasa bertujuan untuk memudahkan urusan antara pelanggan dan kami.

PERHATIAN:


-Sebagai pembeli/pengguna, anda dinasihatkan memahami dan membaca maklumat berkaitan produk dengan lebih lanjut dengan merujuk kepada entry yang berkaitan, terutama nya tentang cara penggunaan/pengambilan yang betul, kesan awal pengambilan produk atau info2 penting lain yang sudah diterangkan selengkapnya di blog ini.


-Hotline sms kami tidak mampu melayan/menjawab kesemua sms2 bertanyakan hal2 yang sebegini yang terlalu banyak diterima.

Anda hanya perlu sms jika ingin bertanya tentang stok produk dan untuk pemberitahuan pembayaran telah dibuat. Selain daripada ini atau untuk sebarang pertanyaan lain sila guna kemudahan wassap/inbox di FB. Harap maklum.


JIKA BERSETUJU DENGAN TERMA DAN SYARAT DI ATAS, BOLEH MELAKUKAN PROSES PEMBAYARAN MENERUSI:


3 langkah mudah untuk order


LANGKAH 1

Hubungi 

WHATSAPP / TELEGRAM : 016-6810844 ( RM )
PM INBOX :  MAWAR HOUZEY



LANGKAH 2

BOLEH Membuat Bayaran account atas  nama :

Nama: Masharyana binti Mashuri

 Maybank

Nombor Akaun: 162124282157

CIMB

Nombor Akaun: 12100004446206




LANGKAH 3

**SILA SERTAKAN Bukti pembayaran

PM INBOX /  Wassap: 016 681 0844

**SILA SERTAKAN DETAIL : NAMA, ALAMAT, NO TEL, EMAIL untuk tujuan pengeposan

 Pengeposan by :

Poslaju


Sekian.. Terima Kasih daun Keladi


PISTACHIO DAN GAJUS SEDIA UNTUK DI JUAL

Assalamualaikum....

Harini Officially , RM open order dan ready for sell untuk Cashew nut roasted (gajus) dan Pistachio ni... 1 pack ada 500gram... ready stock..!!! 

Stock terhad.. cuma tinggal 10 pack sahaja setiap jenis...  Rasanya sedapppp, baby RM yang umur 8bulan ni pon asik nakkk aje tau..!!!

sangat sesuai dan elok untuk kudapan sambil-sambil tengok tv tu... lebih-lebih lagi kepada ibu mengandung, kanak-kanak dan dewasa serta warga emas...

khasiat nya.. boleh refer kat cini.. KELEBIHAN PISTACHIO & GAJUS

Cashew nut roasted (gajus)

Pistachio

sedia di pos keseluruh malaysia / luar malaysia
COD : klang , sekinchan & sewaktu dengannya

Sebarang order atau pertanyaan boleh thru PM / wasap / telegram ke

Ridmas (RM)

Fan page : rismas Blog
ridmas : 016-6810844 

January 20, 2015

9 KELEBIHAN KACANG PITASCIO

Assalamualaikum smeuaaa... :P

kacang tanah, dan kacang hijau mungkin dah biasa kita dengar dan lihat wujudnya... apatah lagi makan...

 TAPI bagaimana dengan kacang pistachio?

Kacang pistachio sendiri adalah tanaman yang hanya bisa kat di Iran, Turkmenistan dan Azerbaijan Barat.

Kacang ini memiliki warna hijau yang cantik sehingga sering dijadikan sebagai hiasan makanan, snack, sebagai isi untuk pie, atau dijadikan topping untuk es krim dan cake (dessert).

Selain rasa dan manfaatnya yang banyak, kacang ini juga mengandung banyak nutrisi, protein dan pottasium sehingga sangat baik untuk kesihatan dan baik untuk otak.. sebab tu ada yang bagi nama lain.. kacang bijak..!!


Nak tahu apa kelebihan kacang Pitascio ni..

1. Mengurangi Kadar Kolesterol

Pistachio sangat kaya akan asam oleat dan asam lemak tak jenuh tunggal dimana kedua kandungan ini membantu menurunkan kolesterol jahat LDL dan meningkatkan kadar kolesterol baik HDL, terlebih jika disertakan dalam diet.

Selain itu. asam lemak tak jenuh tunggal membantu dalam mencegah penyakit arteri koroner dan stroke serta menghasilkan profil lipid darah yang sihat.

2. Memerangi Kanker dan Infeksi

Selama bertahun-tahun, penelitian telah menunjukkan bahawa senyawa seperti karoten, vitamin E dan polifenol antioksidan ada pada kacang pistachio.

Senyawa-senyawa ini membantu dalam menangkal dan menghilangkan radikal bebas dan oksigen beracun dari tubuh, sehingga dapat melindungi tubuh dari penyakit seperti infeksi dan kanker.

3. Sumber Energy

Semua jenis kacang merupakan sumber energy yang baik untuk Anda, begitu pula dengan kacang pistachio.

Kandungan antioksidan di dalamnya dipercaya untuk menetralisir radikal bebas yang menjadi salah satu penyebab lemahnya sel-sel dalam tubuh kita dan pada akhirnya akan membuat organ tubuh dan jaringan dalam tubuh ikut melemah.

Selain itu, antioksidan dalam kacang ini juga dapat menghentikan reaksi berantai selular sehingga akan membuat tubuh kita terhindar dari rasa lelah.

4. Memiliki Efek Pelembab

Minyak dari kacang pistachio memiliki aroma yang tajam. Minyak yang mengandung sifat penawar rasa sakit ini sangat baik untuk menjaga elastisitas dan kelembutan kulit. Karena itu, minyak kacang pistachio ini sangat baik untuk kulit kering.

5. Mengandung Lemak Sehat

Sebagian besar dari kita takut makan kacang-kacangan karena memiliki kandungan lemak yang tinggi. Tetapi tidak untuk kacang pistachio.

Kacang ini mengandung lemak sehat sehingga tidak akan meningkatkan kadar kolesterol tetapi dapat mengurangi risiko terkena penyakit jantung.

6. Menjaga Kesehatan Rambut dan Kulit

Kacang ini mengandung berbagai macam jenis asam lemak esensial, asam linoleat dan linolenat yang diketahui sangat penting untuk pertumbuhan rambut dan meregenerasi kulit yang sehat.

Kandungan asam dalam kacang ini juga membantu dalam mengontrol tekanan darah, meningkatkan kekebalan tubuh dan pembekuan darah.

7. Kaya Akan Serat

Pistachio termasuk dalam salah satu jenis kacang yang memiliki kandungan serat paling tinggi diantara yang lainnya. Serat dari kacang ini diperkirakan sekitar 12% atau setara dengan 30 gram penyajian.

Dimana para ahli gizi menyarankan untuk Karena mengkonsumsi 14 gram per 1000 kalori setiap harinya. Jadi, jika Anda mengkonsumsi setidaknya 4-5 pistachio dalam sehari dapat membantu Anda memenuhi kebutuhan serat harian.

8. Menurunkan Kadar Gula dalam Darah

Pistachio tidak hanya menjadi camilan gurih dan renyah tetapi juga sangat bermanfaat dalam menurunkan tingkat gula darah.

Oleh karena itu, kacang ini sangat baik untuk penderita diabetes. Kacang pistachio akan memperlambat penyerapan karbohidrat dalam tubuh sehingga membantu dalam mengendalikan diabetes.

9. Baik untuk Ibu Hamil

Pistachio dianjurkan untuk ibu hamil karena dapat menurunkan tingkat LDL atau kolesterol jahat dari tubuh serta mengandung lutein yang baik untuk bayi.

Para peneliti telah menunjukkan bahwa ibu yang mengkonsumsi pistachio selama kehamilan akan melahirkan bayi yang sehat. Disamping itu akan mengurangi rasa mual selama kehamilan.


best dan banyakkan kelebihan kacang pitascio ni... rasanya pon sedap.. memang tak rugi beli.. nak jimat beli terus banyakkkk.. sebab kalo makan ngadap tv.. memang tak sedar habisnya... tau2 tinggal kulit jer..hiihhiih

Segmen "Jom Masuk Ke Bloglist Shahril !"

 assalamualaikummm



jom join support +Muhammad Shahril 

Segmen Pencarian Bloglist Feb - Mac 2015

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


Segmen ringkas untuk mencari 15 blog untuk disenaraikan dalam bloglist Truly Love. 

Syarat Penyertaan:

1. Follow blog Maria Firdz
2. Follow +Maria Firdz 
3. Buat entry bertajuk "Segmen Pencarian Bloglist Feb - Mac 2015"
4. Copy coding di bawah dan pastekan di ruang HTML new post.


5. Publishkan entry dan tinggalkan URL penyertaan di ruangan komen entry ini sahaja.

Segmen bermula 15 Januari 2015 hingga 30 Januari 2015.
Kesemua pemenang akan dipilih melalui random.org.

Jom sama-sama memeriahkan segmen ringkas ini.. 

Terima kasih atas sokongan semua... 

Happy blogging (^_^)

Mini Giveaway by izzeyda

Assalamualaikumm


Syarat-syaratnya ialah :

* Follow blog Eyda bagi yang belum pernah follow. (In shaa Allah Eyda akan follow balik)
* Buat satu entry bertajuk "Mini Giveaway by izzeyda" dan letakkan sekali banner di atas dan backlink ke entry nih.
* Letakkan link entry korang di dalam ruang komen entry nih sahaja.


Haaa.. da bagitau syarat tu.. apa lagiii... jom la join sama... hadiah pon ok.. kalo nak tau .. klik aje kat banner tu... Jom support +izzeyda ..!!!


January 16, 2015

7 khasiat kacang gajus

Assalamualaikumm...




RM nak sharekan kelebihan siapa yang makan kacang gajus ni... Nows days RM perasan ramai sangat yang dok beli kacang ni... musim ker..?? trend ker... even harga not bad tapi tak di sangkal.. ia mendapat sambutan... buat kudapan untuk diri sendiri dan anak-anak pon bagus sebab ia baik untuk kesihatan..

7 KHASIAT KACANG GAJUS
-------------------------------------------

1. Sumber AntioksidanGajus kaya dengan antioksidan yang membantu menyingkirkan radikal bebas yang sering dikaitkan dengan kanser. Antioksidan gajus juga dipercayai dapat mengurangkan risiko kencing manis dan batu karang.

2.*Kandungan tembaga gajus amat tinggiTembaga amat penting dalam penghasilan tenaga. Ia juga membantu urat darah, tulang dan sendi menjadi lebih flexsibel. Tembaga juga diperlukan bagi membolehkan otak berfungsi dengan baik. Orang yang kurang tembaga amat mudah mendapat selaran matahari, sindrom lesu yang kronik, murung dan pelbagai gangguan neurologi.

3. Kandungan zink gajus amat tinggi Zink bermanfaat untuk menentang penyakit. Kandungan zink ini menjadikan gajus sebagai antibakteria antifungal yang berkuasa. Pengambilan gajus sebagai diet harian dapat memperbaiki kekebalan diri seseorang terhadap jangkitan mikrobial.

4. Gajus juga baik untuk kesihatan mulutKandungan kimianya dapat membunuh bakteria yang menyebabkan kerosakan gigi.

5. Gajus adalah "Mesra Jantung"Ini kerana gajus mempunyai lemak sihat 'monounsaturated' yang mengalakkan kesihatan kardiovaskular. Lemak ini dapat mengurangkan paras triglyceride yang tinggi yang sering dikaitkan dengan peningkatan risiko *penyakit jantung.

6. Gajus amat kaya dengan vitamin'Vitamin penting seperti vitamin B5, B6 dan B1.

7. Gajus mengandungi sejumlah kecil zeaxanthinIa merupakan antioksidan flavonoid yang baik untuk kesihatan mata

best kan kelebihannya.. now days kesihatan sangat penting.. kudapan pon di ambil kira... so, makan lah makanan yang membawa kebaikan seperti kacang gajus ni.. :)

Sinta RM |**| JUMAAT yang indah

Alhamdulillah.. Jumaat datang lagi.. hari segala penghulu.. 

Today is greatt...!!! moga begitu lah sampai akhirnya...

Apa juga ujian yang datang melanda.. hati tengah serabut, di landa tsunami... berserah lah berdoa lah pada Allah.. ringan rasanya..

Al kisah nye, semalam singgah kejap ke masjid s.a yang besau tu nak zohor..  al maklum lah.. selalu sangat masuk ke citu... mencari tempat solat wanita sampai sesat..!!! pusing2 tak jumpe...

Akhir nye berjaya jugakkk..!!! hati rase tenang, sejukkk jer bila berada kat rumah allah tu... Mase kecik2 dalam sek rendah dulu, hari2 jugak solat kat rumah allah ( masjid) tu tapi feel nya lain plak bila dah besa ni... dah ada sifat kesedaran dalam diri kot.. hiihihih

Jadikan hari ini indah dengan zikrullah :)

January 15, 2015

Kelebihan KACANG PITASCHIO

Pistachio berasal dari negara Timur Tengah dan Asia.

Kacang Pistachio merupakan makanan kaum bangsawan zaman Romawi kuno. Kacang pistachio, adalah merupakan sejenis makanan para genius dahulu dan kini.

Selain kacang pistachio, buah kismes juga makanan genius. Dulu-dulu makan kismis jer.. pastu selawat keatas Nabi saw. Mase tu kenal kismis jer.. lagi pula murahhh...Hasilnya daya ingatan meningkat. Cendekiawan serta ilmuan sering memakan kacang pistachio bersama buah kismes dan dicampur susu dan madu.

Bagi pelajar tahfiz, kacang pistachio dan buah kismes memang tidak dapat dipisahkan kerana makanan ini mempunyai rasa yang lazat serta khasiat yang elok untuk akal fikiran kita.

Kacang Pistachio punya khasiat tersendiri, antaranya zat besi, folat, kalium, niasin, riboflavin dan zing. Kacang berwarna hijau ini juga mengandungi banyak fitoterol yang dapat membantu menurunkan risiko terkena penyakit jantung serta beberapa jenis kanser.

Para penyelidik di Pennsylvania State University telah melakukan satu kajian. Responden diminta memakan lebih kurang 42 gram pistachio setiap hari. Pada akhir minggu keempat, mereka yang rajin memakan kacang jenis ini berjaya menurunkan sejumlah kadar kolesterol mereka, hingga sekitar 6.7 peratus, dan kolesterol LDL(kolesterol 'jahat') hingga 11.6 peratus.

Secara tidak langsung, penurunan kadar kolesterol yang hampir 7 peratus, ini turut menurunkan risiko mendapat penyakit jantung hingga 14 peratus! Selain itu, kacang pistachio juga dapat membantu menurunkan kadar kolesterol jahat (LDL), meningkatkan kadar kolesterol baik (HDL) di dalam tubuh manusia, melindungi usus serta menguatkan hati dan ginjal.

Jika membelinya, pilihlah yang kulit luarnya terbuka kerana kulit tertutup menandakan kacang belum cukup tua.

January 14, 2015

Sinta RM |**| Salam PERkenalan

Assalamualaikum semua.. 

Moga hari ni lebih baik dari semalam dan kita semua sentiasa dalam rahmatnya :)



Selamat datang ke Ridmas yang bakal glamz satu hari nanti insyallah... RM create blog ni untuk sharing2 kat semua blogerz yang hebat-hebat dan semua la pengguna alam maya ni.. Ramai jugak yang silent reader kan... I know.. ehhehehe

Suka menulis tapi bukan diary... So, anything All for sharing.. As a new, mesti ada saja kekurangan dari segi bahasa atau tulisan yang bakal RM lakukan.. untuk pertama sekali, ampun maaf di pinta.. :P

Nantikan entry-entry yang bakal menarik ye.. insyallah... 



Wordless Wednesday |**| DOA Solat Dhuha

Assalamualaikum semuaaa...


"Ya Allah, 
apabila rezekiku ada di langit, maka turunkanlah, 
apabila di dalam bumi maka keluarkanlah, 
apabila di laut maka naikkanlah, 
apabila jauh maka dekatkanlah, 
sekiranya dekat maka permudahkanlah, 
dan sekiranya sedikit maka perbanyakkanlah dan 
sekiranya sedia banyak maka permudahkanlah untuk mendapatkannya , 
juga berilah keberkatan terhadap rezeki tersebut dan 
berikanlah rezeki padaku sebagaimana yang kujangka, dengan rezeki yang halal dan baik, 
serta banyak lagi keberkatan sehinggakan ku tidak memerlukan sesiapa selain dari-Mu, dan jadikanlah kedua tanganku ini berada di atas dengan suka memberi dan menderma, dan jangan jadikan dua tanganku ini di bawah dengan suka meminta-minta, 
sesungguhnya Engkau amat berkuasa ke atas setiap sesuatu".

aminnn

January 13, 2015

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...