October 01, 2015

KELEBIHAN DATES/KURMA


Apa itu KURMA ??

Kurma (Phonex dactylifera) atau Tamar merupakan sejenis tumbuhan yang berbuah dan boleh dimakan sama ada ketika ia sudah masak atau masih mentah. Ianya dikatakan tumbuhan yang mempunyai pelbagai khasiat dan kegunaan yang mana sebahagian daripadanya sudah terbukti secara saintifik. Malah dalam kitab suci al-Qur’an sahaja terdapat 21 ayat yang menyebut tentang kurma. Baginda Rasulullah SAW juga sendiri telah beberapa kali menyebut perihal kurma dan khasiatnya, dan ianya amat sinonim dengan kisah sirah baginda.

“Kemudian Kami tumbuhkan kerananya kebun kurma dan anggur untuk kamu. Disana kamu peroleh buah-buahan yang banyak dan sebahagiannya kamu makan“ Al-Mukminah ayat 19

“Sesiapa yang memakan 7 biji tamar ‘Ajwah’, dia akan terkawal daripada kejutan syaitan dan sihir pada hari itu“. Sabda Rasulullah SAW

Manakala sudut sains pula mengatakan, kandungan protein di dalam kurma adalah lebih kurang 2.5%, serat 8.0% manakala kandungan gulanya pula adalah sangat tinggi, yakni sehingga 63%, majoritinya adalah glukosa. Lemak yang terkandung di dalamnya pula adalah sangat sedikit iaitu sekitar 0.4% sahaja. Kurma juga terkenal dalam dunia perubatan tradisional memandangkan ia juga kaya denga zat besi, kalsium, fosforus, sodium, potassium, vitamin A, C dan niasin.


KEBAIKAN & KHASIAT KURMA :

1) Mencegah penyakit kronik seperti jantung dan kencing manis..

2) Amat penting untuk memberi tenaga dan membaiki bahan buangan.

3) Sebagai makanan pencuci perut.

4) Berkhasiat tingi dalam rawatan sembelit di mana bahan-bahan yang diperolehdaripadanya meransang pergerakan usus yang perlahan.

5) Baik untuk rawatan kelemahan seks.

6) Baik untuk meredakan tekanan darah tinggi.

7) Meransang dan memudahkan kehamilan.

9) Meningkatkan kecerdasan minda dan membantu proses tumbesaran kanak-kanak.

10) Mencegah lemah otot, lesu, barah usus besar dan sengal-sengal badanWHATSAPP / TELEGRAM SEGERA KE

016 681 0844

016 681 0844

016 681 0844

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...